Dnešní článek mohl vzniknout díky spolupráci Parkorublogu s Českou asociací parkouru (ČAPk).

Pletou si nás s Gymfedem

„#weareNOTgymnastics,“ zní z České asociace parkouru, „ale to neznamená, že bychom byli v didaktice sportu nějací amatéři.“

Zony, Sahir, Joannis, Darks, Cibulka, Gabe, Mrštný… to je jen výčet skoro 30 parkourových atletů podílejících se na založení České asociace parkouru – ČAPk (tehdy ČAP) před 5 lety, a to 29. dubna 2015. Za tu dobu uspořádali členové legendární pražské, brněnské, ostravské jamy, republikové workshopy nebo mezinárodní parkourové contesty, jako je IMACON od In MotionAcademy aj. Pak ale přišel zlom, leden 2019, a noční můra parkourisů dostala své pevné obrysy. Po světě se začala zveřejňovat hesla #weareNOTgymnastics, a u České gymnastické federace byla ustanovena technická parkourová komise. Nikdo z ČAPk nebyl do té doby osloven a vznikl chaos, dvě organizace a která je která.

„V poslední době se na nás veřejnost obrací ne s dotazem na přeskoky koňů, ale činnost v Gymfed,“ říká Michal „Učitel Mike“ Filipin z předsednictva ČAPk. „Myslím, že je to tím, že začínáme být víc vidět, jako na schůzce s představiteli Národní sportovní agentury paní M. Kabourkovou a místopředsedou I. Lukšem v sídle České unie sportu. Jen je třeba zveřejnit hlavní informaci,

nejsme pod gymnastikou, jsme praví parkouristé – #weareNOTgymnastics.

A rozhodně nejsme jen undergroundoví parkouristé, jak nás označil M. Honzek z ČGF.“ Někteří parkouristé tělovýchovný obor vystudovali na vysoké škole a jsou držiteli nejvyšších licencí v ČR, instruktorů parkouru II. třídy, licencí, které náročností připomínají známý systém A.D.A.P.T.

Kdo je tedy „Čapka“? Česká asociace parkouru je složená z praktikujících parkouristů, lidí, co parkouru rozumí, žijí jeho filosofií. „Teď např. ve výkonném výboru sedí Dan Samek a Tomáš „Zony“ Zonyga z In Motion, také Toman Rychtera, Ondra Mrštný a Jan „Assasin Pospíšil, z Add Lead tam najdete Patrika „Paga“ Gabryše, z ImproveYourself Lubo Bauma, z Heartcore brněnského Paulie Darkse Petrželu a z Prague Parkour PK1 ,“ dodává Filipin.

Cílem České asociace parkouru je chránit tradiční parkour, předávat tréninkovou metodiku, podpořit spolky a pomoci jim získat prostředky od státu. Pro nás není soutěžení hlavní cíl, ale část veřejnosti vidět soutěžení chce, tak proč ho nenabídnout, když přiláká sponzory. Přišli jsme s vlastním systémem contestů s cílem mít vlastní mistrovství ČR, parkourové, ne gymnastické. Dost bych situaci připodobnil tomu, jak je tomu např. u aerobiku, kde jsou MČR u FISAF i u FIG. Nyní máme kromě parkourových pohárů nachystaný netradiční event – kvalifikaci na World Chase Tag. Bohužel Covid-19 do toho všeho hodil pořádné vidle, takže jsme se nemohli úplně předvést,“ říká Filipin.

„Nechceme si nechat náš parkour vzít. Nemyslíme si, že parkour je záležitost ve sprintu 40 metrů tam a 40 zpět či skákání triků. Je to komplexní záležitost. Parkour je více o mentálním rozvoji, jako je bojové umění. Před desítkou let byl le parkour přímo zařazován do martial arts (bojových sportů). A my chceme udržet staré hodnoty společně s novými trendy. My totiž parkourem žijeme.“

ČAPk spolupracuje s asociacemi napříč sportovním spektrem. Nyní je např. spolupracující organizací Národní sportovní agentury v podávání informací k zakládání zájmových spolků.

Chybí vám v obci parkourové hřiště, hledáte prostředky pro svou parkourovou činnost? Neváhejte se obrátit na e-mail info@capk.cz.